Kto lubi perfekcję, powinien polubić też elektroniczne sterowanie EAS. Wystarczy rozpalić i podłożyć — poza tym wszystko jest kontrolowane przez sterownik. Rezultat: doskonała sprawność, ponieważ nastawnik klapy powietrza systemu EAS nigdy nie zapomina o zamknięciu dopływu powietrza po zakończeniu spalania. To się przydaje zwłaszcza wtedy, gdy po rozpaleniu piec będzie pozostawiony samemu sobie, bo na przykład idziemy spać albo wychodzimy z domu.
EAS to niedrogi system sterujący dopływem powietrza do spalania, który jest przeznaczony do kominków i pieców akumulacyjnych.
Elektroniczne sterowanie pomaga „prawidłowo” palić w piecu. Oprócz suchego i nie za grubo porąbanego drewna podczas spalania ważne jest przede wszystkim utrzymanie odpowiedniego dopływu powietrza do spalania. Dopływ powietrza jest zwykle regulowany ręcznie, ale jeżeli użytkownik popełnia przy tym błędy, występują niepożądane efekty niecałkowitego spalania: silnie zabrudzona szyba, niedopalone resztki drewna, krótko utrzymywany żar, uciążliwy zapach unoszący się na zewnątrz.
Wszystkie te zjawiska można w dużej mierze wyeliminować dzięki elektronicznemu sterowaniu EAS firmy BRUNNER. Wystarczy podłożyć drewno - reszta przebiega automatycznie.
Obecność użytkownika podczas spalania nie jest konieczna.
Sterownik nadzoruje wszystkie elementy instalacji. Funkcja nadzoru jest obsługiwana poprzez wewnętrzną magistralę danych.
Podzespoły istotne dla bezpieczeństwa, przykładowo zestyki w drzwiach paleniska, są zdublowane i wyposażone w dodatkowe czujniki. Tylko gdy oba sygnały są zgodne, podzespół działa prawidłowo.
To samo dotyczy również silnika krokowego sterującego otwieraniem i zamykaniem klapy powietrza do spalania. Koncepcja bezpieczeństwa firmy BRUNNER przewiduje komunikat potwierdzający, że klapa znajduje się w prawidłowej pozycji.
„Program awaryjny” na wypadek awarii prądu: seryjnie zamontowana bateria dostarcza mocy potrzebnej do całkowitego przestawienia klapy powietrza do spalania do bezpiecznego położenia. Dzięki temu gazy spalinowe zawsze mogą być odprowadzane do komina - bez względu na to, w jakim stanie znajduje się piec.